Klassrumsmiljö

Jag vill studera

Tidigare erfarenheter från jobb eller studier kan valideras. Det betyder att dina kunskaper kartläggs och bedöms för att se om de motsvarar delar av en utbildning eller ett yrke. Du kan exempelvis validera tidigare utbildning, jobb, företagande, kurser, föreningsarbete, föräldraskap eller militärtjänst.

Validering inom utbildning

Genom att validera din kompetens inom utbildning kan du bli behörig till en utbildning, anpassa nivån på en utbildning eller förkorta utbildningstiden.

Validering kan hjälpa dig som vill studera men saknar nödvändiga intyg/betyg på din kompetens. En bedömning av din reella kompetens kan hjälpa dig att komma vidare.

Med din reella kompetens kan du söka till en utbildning utan betyg genom att bevisa att du har likvärdiga kunskaper. Du vänder dig till rätt utbildningsanordnare eller myndighet för mer information beroende på vilken skolform du är intresserad av.  Läs även om branschvalidering på sidan Jag vill arbeta 

Yrkesvux

Validering utförs på olika sätt i de halländska kommunerna. Kontakta därför vuxenutbildningen i din hemkommun för mer information.

Du kan läsa mer om validering och prövning inom skola och vuxenutbildning på www.skolverket.se 

Folkhögskola

Du kan läsa in behörigheter till högre studier, profilkurser eller en yrkesutbildning på folkhögskolan. Halland har två folkhögskolor, Katrinebergs folkhögskola och Löftadalens folkhögskola, mer information om våra folkhögskolor

Läs här om validering för tolkar

YH – Yrkeshögskolan

Har du kunskaper och kompetenser som du vill använda för att bli behörig till yrkeshögskola, eller vill du tillgodoräkna dig tidigare studier för att förkorta en utbildning? Kontakta de yrkeshögskolor du är intresserad av för mer information. På www.yrkeshogskolan.se hittar du alla utbildningsområden.

Utbudet av  YH-utbildningar i Halland.

Högskola/universitet

Du kan ansöka om bedömning av din reella kompetens för både grundläggande och särskild behörighet. De flesta högskolor och universitet har egen information om hur du ansöker om validering hos dem. Ta reda på hur det går till i god tid. Läs först mer om antagning via reell kompetens på www.studera.nu

Oavslutade studier eller yrkeserfarenhet

Har du oavslutade studier eller yrkeserfarenhet som du vill tillgodoräkna dig på ett högskoleprogram eller kurs? Vänd dig till den högskola eller det universitet du vill studera vid och ansök om att få din reella kompetens bedömd.

På Studera.nu hittar du kontaktuppgifterna till universiteten och högskolorna.

Yrkeskunskaper

Har du yrkeskunskaper du vill använda för att komma in på yrkeslärarutbildningen? Kontakta den högskola eller det universitet du vill studera vid. På Studera.nu kan du jämföra olika utbildningar till yrkeslärare.

Utbud av högskoleutbildningar i Halland;

Läs mer om validering på sidan

Fakta om validering