Direkt till innehållet
Jag vill arbeta

Jag vill arbetaOm du har kunskaper som inte är dokumenterade och på grund av det blir hindrad när du söker arbete kan du undersöka om validering av din kompetens kan hjälpa dig att komma vidare. Du kan även söka jobb utan betyg och arbetsgivare kan anställa utan betyg. Beroende på vilket arbetsområde eller yrke du vill arbeta inom kan du behöva vända dig till olika utbildningsanordnare eller myndigheter. Branschvalidering sker oftast via Arbetsförmedlingen eller via din arbetsgivare det går även att beställa en validering  som privatperson. Läs även om validering inom utbildning på sidan Jag vill studera

 

Validering via Arbetsförmedlingen

Är du arbetssökande, saknar intyg och vill ha hjälp att få dina yrkeskunskaper bedömda? Kontakta i första hand din arbetsförmedlare. Läs mer om validering via Arbetsförmedlingen.

 

Validering via branschorganisationerna

Det finns ett antal olika branschmodeller för validering och yrkesbedömare som utför valideringen. Branschvalidering utifrån branschens krav på yrkeskompetens, det vill säga sådan kompetens som efterfrågas i arbetslivet och som gör dig anställningsbar inom ett kompetensområde eller i en yrkesroll.

På Myndigheten för yrkeshögskolan hittar du alla branschmodellerna och länkar till yrkesbedömare i hela landet.

 

Läs mer om validering på sidan

Kort om validering